Al-Kisah Aku & Spaghetti 1

Thursday, December 01, 2005

Sebenor2nya aku pun tak berapa ingat biler kes aku ngan spag ni start... Rasa2nya dalam 2/3 minggu lepas ler... Masa tu kita orang yang kat M*rdi ni kene balik opis... ade meeting ngan bos... After meeting aku pun dok browsed internet... Ntah macam mana terjumpa ler satu blog resepi ni... http://resepiogy.blogspot.com/. Kat situ ade resepi 'Spaghetti Senang'... Line by line aku baca... "eh Z senang je eh buat spag?"... aku pun lupa masa tu apa yang Z reply.... pot pet pot pet lagi... pasal pasta sauce ler... pasal cheese... "menatang apa capsicum nih? lada yang besor tu ke?"... sambung pasal cheese lagi... "la... aku nak parut cheese dengan apa wey?"... pot pet... "cheese ni tabur atas je ke?"...Lel "saya ikut resepi member campur sekali cheese dalam gravy"...

Masa ni terujanya ler nak buat spag tak tau ler nak cakap... Padahal b4 ni idak pernah ler teringin nak buat... Mak pun tak pernah ajar makan spag... huhuhu!!! Ini ler penangan makan Spaghetti Bolognese ngan Nid kat Cozy... RM 9.00 tu beb... Masa tu kita orang buat projek upgrade DD kat GE... tiap2 ari bukak pose kat Cozy... Nanti aku citer kes kita orang bukak pose ngan artis kat Cozy...

At last aku cakap kat dorang... "nanti kalau spag aku jadi aku bawak mai opis... kalau tak de tu maknanya spag aku tak jadi"... dalam hati aku tau dorank akan tuntut spag tu sampai dapat... hehehe!!! So balik tu aku singgah Giant, SC. Aku pun beli ler barang2 ikut resepi yang aku jumpa tuh... sedibik-sedibik aku follow... novice ma... Last2 sume bahan dapat kecuali cendawan butang... aku tengok sume made in Chin* takut ler plak aku nak membelinya... So, aku pun tukar ler cendawan tu ngan karot...

First time buat ni aku pakai daging mince Ram*y... daging tu dah ler halus... udah aku basuh jadi bersepai... huhuhu... dalam resepi tu kata pakai olive oil... aku pun pakai ler OO... botoi kecik tapi mahal cam minyak cap bur*h hak botoi beso tu... udah ler lain macam baunya... pelik semacam... apa ke idak... dari kecik ke beso mak ajar makam minyak kelapa sawit... pi gatai2 nak cube OO buat apa... padan ngan muke teman...

Pastu resepi kata masuk daging ngan tomato (aku potong dadu tak buang kulit pung)... aku campuq pi... kacau sat... masuk air & sos pasta (preggo)... dah mendidih masukkan sayur-sayuran (capsicum ngan karot aku tu ler)... masa taruk tu aku perasan yang gravy aku tu macam cair semacam... cam kuah mee kari je aku tengok... masa tu ler aku baru terperasan yang tomato tu for sure ler akan mengeluarkan air... aku plak dah pi tambah air lagi... Tomato yang tak berkupas kulit tuh plak kulit dia dah tercabut & kulit tu bergulung2... Isk... Aku ni buat gravy spag ke tat gulung?? Dengan orang yang tak sure cam ne ler rasa gravy spag yang sebenarnya???? Adoi... hancuq!!!!!

Kacau punya kacau... aku tengok gravy tu tamo kering jugak... Karot & capsicum yang aku masuk tu dah kecut... Last2 aku terpaksa ler makan spag ber'kuah'... hahaha... Esoknya konon2 nak bagi kuah tu kering aku pun campuq ngan cheese cam Lel kabo... Tapi idak juga dia mau kering... Banyok beno aku curah ayo semalam gamaknya... Pastu aku rasa gravy tu dah rasa semacam... Hmmm... bengang punya kes last2 gravy aku masuk TONG SAMPAH... ahaks!!!!

So, idak ler kesampaian hajat kawan2 aku nak merasa spag yang diwar2kan termasuk ler si Haz yang dok bising "wey mana spagnya?"... Nasib baik ler yang lain2 tu macam faham2 je akan eksperimen aku yang tak menjadi tu...

1 comments:

nida suit said...

whoaaaa canggih2. eksperimen tak menjadik tp eksperimen kedua mmg superb!!! awesome gilos rase soag & lasagna akak tuh! smpi ke hr nih wa nyer air liur meleleh hingga ke bumi.

Homeylicious Flavours Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino