Kek Cekelat

Monday, December 05, 2005

Weekend yang lepas ni as usual aku balik kg... Aku hint2 kat my SIL suruh buat kek cekelat. Ari tu dia ade buat sekali tup2 oben kita orang berasap... Lor, B4 tu aku buat kuih raya ok je... Awat plak tetiba berasap??? Pelik... Pelik... Dok tinjau2 tengok kek tu belah ataih dah itam tapi belah tengah dok cair lagi... Suluh punya suluh... tengok2 oben tu kipas dia tercabut.... Akhirnya biler kek tu kuar... ataih itam & tengah2 mendap... frust betul...

Godek punya godek... aku berjaya balik pasang kipas oben yang tercabut tu... So, biler SIL aku tanya oben tu dah ok ke... Aku ngan condifennya jawap OK... Tup2 biler bakar kek naik ngan cantiknya/bangganya... Baunya tok sah nak cakap ler semerbak... Kejap lepas tu... semerbak ala2 pahit... hahaha... Oben tu buat perangai dah... berasap balik... Last2 kek SIL aku tu belah bawah je bley makan... Belah ataih itam legam... Tapi nasib baik ler kali ni tak mendap... Nak makan kene ler kita orang potong hak ataih... Rasa sedap tapi rupe fail... Nak taruk topping pun tak de mood... Spoil betul oben tuh...Takkan dah 'monopause' kot... Biler set 150C macam panas giler... Kene bawak jumpa 'doktor pakar' ler gamaknya...

So, petang Ahad tu aku pun bancuh ler lagi satu adunan... Kali nih pinjam oben my cousin... Oben yang ni plak 170C cam lambat je nak masak... Macam2... So, ari ni merasa ler kawan2 kat M*rdi merasa kek coklat aku... Aku taruk topping coklat & badam cincang... Yummmy!!! Bagi yang tak sempat merasa tuh & yang dah dok pakat beli oben/microwave tu... sila ler cuba resepi kat bawah nih... Takkan takat nak display je kot oben/microwave kome tu... ya dak???

1 buku butter (250g) - biar pada suhu bilik
3 cawan gula pasir (hak kasar tu ler, jangan taruk penuh/membumbung sangat kang takut manis)
3 cawan tepung naik sendiri
1 cawan serbuk koko (kalau dapat cari koko yang hak lambak jangan pakai yang tin cam jenama v*n h*uten/voc*lle cause pahit)
5 biji telur
3/4 cawan air
Esen vanila

** Tepung & serbuk koko diayak bersama

Cara-Cara Membuatnya

1. Pukul butter & gula sampai sebati/kembang
2. Masukkan sume tepung & serbuk koko yang telah diayak, kacau perlahan
3. Masukkan air, kacau perlahan
4. Masuk telur satu demi satu, kacau perlahan
5. Masukkan esen, kacau perlahan
6. Perap/biarkan adunan selama 3-5 jam barulah dibakar... SIL aku kata lagi lama lagi best...
7. Bakar 170C selama 45 - 1 jam

6 comments:

lel said...

waaa... kek cokelat...awat sampai mardi jer...sket lagi jer serdang...huaaaa

Eiyta Zarieyta S. said...

muahaha... buat sendiri larrr...

zana said...

wahhh... harus aku cuba dengan oven baru ku. tapi aku tak de mesin mixer, tak kan nak pi beli baru lagi kot... apa signifikasi nya peramkan adunan tepung tu 3-4 jam? tak pernah dengar pun org buat kek kena peram adunan.

nida suit said...

aiyak. oven pon ada menopos gak ka? tak penah denga kek taik telinga den. lenkali buek la saploh adunan, bleh la campak kek serdang 1, sg long 2, kajang 3, bdr tasik slatan 2 & bandar permaisuri 3. ada paham? pe2 hal, u owe us choc kek aaa kak. dun poget!

Eiyta Zarieyta S. said...

tak yah beli mixer arrr... kalau pakai senduk kayu je... ish dasar malas kacau sendirik... orang suruh peram... peram je ler... ko tengok ayam tu peram anak dia... kuar ayam ler... ko peram kek dapat kek ler... ok tak penerangan aku???? hahaha... peram kasi itu gula hancur arrr kak!!!!

zana said...

aku mempunyai tgn yg lemah, tak leh nak kacau sendiri. nanti sakit, saper nak buat nasik minyak lagi? eh, keluar tajuk lak, saper nak urut??... laki aku tak pandai urut. sebab itu aku memerlukan mixer. sesaper yg ada mixer lebih tu, kasik la kat akak sbg hadiah hari lahir. ahak...

Homeylicious Flavours Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino