Meroti Fever...

Wednesday, January 05, 2011

Demam meroti tak kebah2 lagi... Kali ni akak meroti ikut resepi basic dough K. Nor (Secubit Garam). Buat setengah adunan je... So bahan2 kene divide by 2 ler kan... Tapi dok dalam membahagi dua tu boleh plak tersilap nak bahagi duakan telur ngan water roux... Telur instead of 1/2 biji ahkak taruk 3/4 biji... 1/4 balance wat sapu atas roti... Tu ok ler lagi... Sah2 dalam resepi kata water roux 100g je... Ahkak pi taruk sume ko... Tak sure bape gram ler water roux tu... Yang pasti lebih ler dari 100g... Adoi kekonon tamo kasi membazir ler tuh... Udahnya doh roti ahkak lembek... Terpaksa ler tambah tepung roti lagi dan lagi... Nak jadi cerita sampai abih ler stok tepung roti tapi doh still sedikit lembek... Tapi belasah je perap...

Tapi bila part nak membentuk roti... Amek ko... Sket punya seksa ler nak handle doh yang lembek... Pas tu doh ahkak ni macam terlebih anjal/elastik ... Ahkak tarik2 dia kecut... Bila leper kan... kejap je dia melantun balik ke shape asal... Cam spring plak... Sebab terlebih taruk water roux tu kot... Dugaan dugaan... Tulah lenkali tengok resepi betul2... Ni sukatik je derhaka... Hahaha... Tak apa ini sume pengalaman meroti...

Yang pasti hasilnya tidak menghampakan... Alhamdulillah...

Red bean... Sausage roll... Mixed veg. + sausage...




My fav... Mixed veg. + sausage topped with mayonis & cili sos... Yummy!!!

0 comments:

Homeylicious Flavours Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino