Kuih Koci Pulut Hitam...

Saturday, June 12, 2010


Kawan2 rapat aku yang pernah satu opis musti pernah rasa my mom's kuih koci pulut hitam... Sape2 yang tak pernah rasa tu tak pe... tak de rezeki lagi :) Usually kalau dengar je aku nak balik kg ade ler yang pesan bawak kuih koci omak yo... Kalau mak aku rajin boleh ler... Kalau tak... nan ado... Mak aku dah lali dah ngan ayat2 "mak... Haz nak makan kuih koci"... "mak... Aja kato nak kuih koci"... Kadang2 jawapan yang aku dapat... "kelapo tuo tak do nak buek inti"... "pulut itam tak do"... "gulo melako tak do"... Melepas ler kawan2ku nak makan kuih koci omak den... muahaha...

Hari tu kawan aku "sorang ni"... dengar aku nak balik kg... "kim salam kek omak yo... nak kuih koci"... Kebetulan mood mak aku baik... nak ler dia buatkan... Tapi pk2 balik... kang cam no plak nak pass kuih koci tu kat minah nih... Problem2... Then, cakap kat mak tak payah ler buat... Nanti aku buat sendiri... Kekonon... bukan pernah buat pun b4 this... Takat tolong2 mak bungkus kalau ade orang order tu pernahlah... Mintak resepi kat mak... Jawapan std... "3 kampit tepung pulut... sekampit pulut hitam"... tak ke pengsan aku dengo???

So, b4 balik bangi tu mak aku dah siap2 bekalkan sekampit tepung pulut, 1/3 kampit pulut hitam, inti kelapa ngan daun pisang... Here goes my journey of making kuih koci pulut hitam...

The daun pisang... Mak dah siap2 layur, potong & lap... :)

The inti kelapa... Uih inti kelapa omak den memang sodap... Inti kelapa nak sedap kena taruk gula melaka... baru kick... Ari tu dalam kereta otw balik fr opis... Kelaparan... ratah je inti ni dalam kereta... boleh gitu?

Tepung pulut + blended pulut hitam + air garam... Pulut hitam tu kene rendam semalaman dulu baru blend... Omak den cakap cam tu den ikut yolah...

Adunan siap...

Sungguh gumuk kuih koci ku... hahaha... Mak aku siap tepon tanya jadi ke tak?... My answer "jadilah... lagi sodap daripada omak punyo"... hahaha tamo kalah tuh...

3 comments:

Aanas said...

terkekekek aku baca citer ko Ta... apa lah, amik nama buat doh dia jer.. 3/4 pujian patut dapek kek omak ko... inti tu yang mahal... tapi ok lah tu.. 1st time cuba jadik... atte apsal tak pass sebijik kat guard tmpt kerja aku.. ko bungkus je ngan tisu, suh dia bagi kat aku.. heheheh...

Eiyta Zarieyta S. said...

kuih koci tu mostly aku bagi aja bawak balik... lenkali ler ek... kot2 aku buang tebiat buat lagi aku pass 3/4 kat ko ek... :)

~ Mummy Gee ~ said...

k.gee lah salah sorang yg selalu suruh ita bawak balik kuih koci dan agar2 gula melaka bila balik dari melaka dulu...nyum nyum...sedanye... lain kali poskan ke Bangi D7 ye...hehhe

Homeylicious Flavours Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino