Gulai Sardin (Versi Omak Den)

Monday, August 01, 2005

Bahan-Bahan

1 tin besar ikan sardin (Cap Botan/Ayam
)
2 biji ubi kentang (Belah 4/8 bergantung kepada kegemukkannya supaya senang empuk... Rendam dalam air)
10 ulas cili padi (Ni kalau suker pedas ler... kalau tak siler kurengkan)
1 inci kunyit hidup (Sape dah biasa pakai yang serbuk agak2 ler kekuningan eh tu... tapi mak aku kata kalau pakai yang hidup lagi kaww)
1/2 biji bawang kecil
1/Sebelah kelapa (Dicadangkan sebijik bagi yang tak berapa kuat nak perah santan... kang kalau sekeping tak betul2 perah cair)
Asam keping (Sebesar duit 10 sen... kalau 20 sen, belah ler dua cause takut masam sangat)

Cara-Cara

1. Tumbuk cili + kunyit + bawang (Masa ni nak taruk garam sekali pun bley... Nanti bley adjust balik cukup ke tak)

2. Goreng ikan sardin (Kuah sardin tu jangan buang... masa menggoreng ni elok tutup kuali cause banyak letupan akan kedengaran... jangan panik kalau ikan sardin tu kehitaman... lagi rangup lagi best... tapi jangan ler bior hangit ber...)

3. Perah santan (Agak2 ler jangan ler banyak sangat... cause ikan sardin tu kecik2 tak perlu santan yang banyak)

4. Campurkan santan, kentang & bahan yang dah ditumbuk dalam periuk... Jangan biar kuah melegak... Kena sentiasa kacau... Api tu jangan ler besor sangat... Sedang2 antara kecik & besar...

5. Bila dah mula menggelegak... Masukkan kuah ikan sardin tadi... Kacau sat... Pastu masukkan ikan sardin yang dah goreng tadi... Masa ni jangan ler godek ikan sardin tu lebih2 kang hancur plak...

6. Masukkan asam keping... Tambahkan garam secukup rasa...

** Cuba... jangan tak cuba... :)

1 comments:

lel said...

baru baca dah terliuq...memang disahkan kesodapannya..den nie hah duo kali dah masak lomak nih... slurrpp

Homeylicious Flavours Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino